Cuti-cuti gini, memang payah nak jaga makan. Selalu terlanjur. Selalu tersengajakan. Selalu terrr.... aje. Huhu...
Adehh... Alasan memang selalu ada je kan...🤭
.....
Usai solat Subuh, kami singgah rumah adik Ipie. Mat dan Nadiah dari Terengganu pun balik jugak. Ambil peluang cuti begini untuk berkumpul dengan keluarga.
“Abang call Mat kejap.” Suami mengambil tindakan segera. Dah berada depan rumah, baru call. Ad-hoc sungguh... 😆
Kononnya nak ajak breakfast kat luar sambil cari lauk. Sempatlah minum air herba sebelum makan. Saya berkira-kira sendiri.
Tapi...
"Mat dah beli nasi. Marilah naik." Ujarnya saat dinyatakan hajat. Alamak...
Sudahnya nasi ayam cobek Kg Bukit mendahului acara ‘gapo dulu hok masuk perut’ hari ini. 😅
Apapun, Alhamdulillah.
Rezeki jangan dijeling, hadap je terus dengan rasa syukur. 🤲
Kenyang sehingga ke petang harapnya. Menu tengahari nanti, kita masuk majlis timbang tara dulu... 😂😂😂
.....
Takpe. Tunggu 2-3 jam, kita minum air herba pulak. Menu mudah.
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 sudu madu
Rebus 3 bahan rempah seketika. Biarkan suam dan masukkan madu. Siap untuk diminum!
Khasiat kayu manis.
Mengandungi antioksida yang berperanan untuk menjaga jantung, menurunkan kadar gula, anti kanser, mencegah infeksi dan virus.
Khasiat bunga lawang.
Mempunyai unsur penenang, memperbaiki masalah tidur dan membantu meringankan masalah saraf.
Khasiat bunga cengkih.
Anti kanser, membunuh bakteria penyebab penyakit, menguatkan fungsi hati dan tulang, membantu masalah ulser dalam perut dan membantu mengawal kadar gula.
Khasiat madu.
Antara makanan terbaik di dunia yang Allah hadiahkan pada kita manusia. Merupakan antioksida dan mengandungi terlalu banyak kebaikan dan unsur penyembuhan.
.....
Jika tak mampu amalkan secara betul dan istiqamah, jangan tinggalkan terus. 😁
Jom sihat!
#sihatcaraalami
Jan 23, 2020
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment