May 12, 2010

Musim Cinta Sudah Berlalu... Haruskah Dibiarkan?

Seorang isteri mengeluh mengapa suaminya sudah semakin jarang mengirim pesanan ringkas berisikan kata-kata cinta, sayang, rindu seperti mula-mula kahwin dahulu. Kalau adapun tidak sehangat dan sekerap dulu. Mungkin hanya sepatah OK, "ya" atau "tidak" sahaja yang tertera di layar telefon bimbit.

Apakah dia sudah jemu? Atau cintanya sudah berkurang? Begitulah detik hati si isteri. Kadang-kadang suami sudah semakin mahal dengan senyuman. Kata-katanya boleh dikira. Sudah banyak diam. Pujuk rayu? Ah, jauh sekali.

Memang begitulah resmi lelaki, semakin banyak bebanan semakin sedikit luahan perkataan. Kesukaran kekadang menimbulkan kebisuan. Itu petanda ketenangan semakin dihakis. Dihakis oleh cabaran kehidupan. Menjadi seorang suami bererti mengucapkan selamat tinggal kepada alam bujang yang penuh kebebasan dan serba boleh. Jika tidak pandai mengawal hati, mengurus emosi...semakin bertambah usia perkahwinan, hidup akan menjadi semakin sunyi.

Namun, saya sedar apa yang saya tulis ini kemungkinan akan dicebikkan oleh pasangan yang sedang hangat bercinta. Mana mungkin pasangan yang begitu setia berSMS (kekadang sampai mencecah 100 kali sehari!) atau "bergayut" berjam-jam lamanya di gagang telefon boleh menjadi beku dan kaku seperti itu. Tidak mungkin "kami" ataupun aku jadi begitu. Mungkin itulah yang berbunga di hati kini. Tetapi nanti dulu, pesan saya cinta itu pasti diuji.

Seorang sahabat saya secara bergurau menjelaskan betapa mulut seorang wanita semakin becok apabila berumah tangga, sebaliknya mulut seorang lelaki menjadi semakin terkunci bila bergelar suami. Mengapa? Menurutnya lagi, isteri yang mula diasak oleh kesibukan tugas sebagai suri rumah (lebih-lebih lagi apabila menjadi seorang ibu), akan banyak bercakap, mengarah, menegur itu dan ini. Jika tidak dikawal, seorang isteri boleh bertukar daripada seorang wanita penyenyap menjadi peleter yang tidak pernah rehat.

Manakala suami yang dahulunya begitu besar ketawa dan lebar senyumnya, perlahan-lahan menjadi seorang pemenung dan pendiam. Kesukaran tugas dan beban tanggung-jawab menyebabkan seorang lelaki banyak berfikir dan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah. Ya, potensi lelaki menjadi 'ahli falsafah' semakin menyerlah apabila menjadi seorang suami apatah lagi menjadi seorang ayah!

Rupa-rupanya ketawa yang lebar dahulu bukan kerana benar-benar gembira tetapi kerana belum mengenal erti kesusahan. Begitu juga yang senyap dahulu bukan kerana benar-benar pemalu tetapi kerana belum dicabar kesibukan dan cabaran tugasan. Hakikatnya, lelaki dan wanita sama-sama teruji di dalam sebuah gelanggang mujahadah yang dinamakan sebuah rumah tangga.

Musim cinta sudah berlaku. Tiupan angin yang sepoi-sepoi bahasa perlahan-lahan bertukar menjadi taufan. Jika tidak bijak dan sabar mengawal kemudi hati, pasti tersungkur peribadi dan runtuhlah pertautan dua hati.

Benarlah kata hukama, perkahwinan boleh dimulakan oleh sebuah cinta, tetapi hanya disempurnakan oleh satu tanggung jawab.

Apa maksud tanggung jawab? Ia adalah satu beban, tugasan atau amanah yang mesti kita "tanggung" di dunia, "disoal" di akhirat dan mesti kita jawab di hadapan Allah SWT kelak. Sekalipun badai ujian rumah tangga ada kala begitu dahsyat, tetapi kita akan teruskan juga demi satu tanggung-jawab. Kita sedar bahawa menjadi seorang suami mahupun seorang isteri bukan hanya untuk menikmati keseronokan dan kemanisan yang diingini oleh fitrah setiap manusia tetapi yang lebih penting berkahwin itu adalah perintah dan amanah daripada Allah.

Telah sering kita diingatkan, bahawa untuk mengukuhkan hubungan antara makhluk (dalam konteks ini antara suami dengan isteri), Khalik (Allah) wajib menjadi matlamatnya. Begitu juga dengan perkahwinan, matlamatnya ialah mencari keredaan Allah.

Rumah tangga hakikatnya adalah satu gelanggang ibadah untuk meraih pahala dan keredaan-Nya. Bukan cinta isteri atau cinta suami yang menjadi matlamatnya, tetapi itu hanya alat. Alat yang digunakan untuk mencapai matlamat. Ertinya, cintakan suami dan isteri mesti berdasarkan rasa cinta kepada Allah. Bila ini menjadi asas dan terasnya, maka itulah yang dikatakan bercinta dengan rasa tanggung jawab.

Cinta tidak boleh terpisah daripada tanggung jawab. Gabungan keduanya yang melahirkan rumah tangga yang bahagia. Jika ada cinta tetapi tidak ada rasa tanggung jawab, lambat laun cinta akan meluntur dan rumah tangga akan terkubur. Sebaliknya, jika ada tanggung jawab tetapi tidak ada rasa cinta, maka hilanglah seri dan kemanisan sebuah rumah tangga... umpama hidup segan, mati tak mahu.

Ketika kemanisan bertukar pahit, ketika keseronokan beralih kepada kesukaran, maka tinggallah rasa tanggung jawab untuk menyempurnakan sebuah perkahwinan. Ketika itu rasa cinta mungkin sedikit terumbang-ambing atau seakan-akan mula meminggir, tetapi rasa tanggung jawablah yang akan mengikatnya kembali dengan setia dan sabar. Genggam bara api biar sampai jadi arang. Begitulah kekuatan satu tanggung jawab, yang mampu bertahan ketika cuaca rumah tangga tenang ataupun bergelombang.

Salah satu ujian terbesar dalam rumah tangga ialah terserlahnya warna sebenar pasangan kita. Saat itu akan tiba. Dan jangan terkejut jika kita dapati dia seolah-olah insan lain yang belum pernah kita kenali. Hairan melihat perubahannya? Jangan, kerana dia pun hairan juga melihat perubahan kita.

Hakikatnya, kita dan dia sama-sama berubah. Warna sebenar (true colours) yang menurut pakar-pakar psikologi hanya akan muncul apabila mencecah lima tahun usia perkahwinan.

Justeru, jangan sekali-kali kita merasakan sudah kenal dengan pasangan kita walaupun telah lama hidup bersama sebagai suami isteri. Proses perkenalan antara sesama pasangan mestilah diusahakan dan diteruskan secara konsisten.

Ini adalah satu langkah ke arah pengukuhan cinta dalam rumah tangga. Bukankah tak kenal maka tak cinta? Jadi, apabila cinta tergugat, itu adalah petanda yang menunjukkan proses pengenalan juga telah terencat.

Oleh itu, tunggu apa lagi? Teruskanlah berkenalan dengan pasangan anda dengan cara bertanya, berkongsi, meluahkan dan meminta pandangan. Jangan sekali-kali menggunakan "fail lama" untuk mencipta keserasian baru.

Terimalah hakikat bahawa kesukaan, minat, hobi dan kecenderungan pasangan kita berubah. Warna yang terang kesukaannya dahulu mungkin bertukar menjadi warna redup seiring pertambahan usianya kini. Mungkin corak seleranya juga turut berubah bersama penyakit fizikalnya yang mula singgah. Begitu jugalah dengan apa yang gemar ditonton, didengar, dilihat dan dirasainya. Mungkin jauh berbeza daripada saat mula-mula kahwin dahulu.

Membina cinta ketika tarikan fizikal dan keinginan seksual sudah menurun memerlukan keikhlasan. Di mana lagi sumber keikhlasan jika tidak kembali kepada iman? Ertinya, kembali kepada Allah. Percayalah keadaan yang serba-serbi tak kena, hilang tumpuan, kurang selera makan, tidak ada "mood" untuk bercerita dan berbicara adalah bukti terhakisnya ketenangan dalam hati.

Dan itu semua adalah berpunca darinya lalai dan alpanya hati daripada zikirullah (mengingati Allah).

Firman Allah:
"Ketahuilah dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang." Ar Ra'd:28

Iman dalam hati akan menyebabkan suami dan isteri saling bertanggung-jawab. Walaupun berat rasanya mulut untuk berbual dengan isteri akibat beban masalah menyara rumah tangga, namun digagahi jua oleh kesedaran kata-kata yang baik itu adalah satu sedekah. Walaupun terasa sukarnya mengukir senyuman di hadapan suami bahana kerenah anak-anak, tetapi isteri yang beriman terus bermujahadah... dan terus tersenyum di hadapan suaminya justeru menyedari senyuman itu adalah satu sunnah. Sedekah dan sunah yang dilakukan oleh suami dan isteri inilah yang menurunkan sakinah dan mawaddah dalam sebuah rumah tangga.

Ya, bila musim cinta sudah berlalu, semailah "pohon" tanggung jawab. Insya-Allah, musim cinta akan kembali, ketenangan dan kebahagiaan akan kembali harum dan mewangi!

Tip untuk bertanggung jawab:

* Kenangkan selalu bahawa isteri atau suami kita adalah milik Allah bukan milik kita.
* Dalam apa jua perselisihan, carilah di mana kedudukan syariat dalam hal itu.
* Sentiasa bermuzakarah dalam membuat keputusan.
* Sering melakukan solat istikharah dan hajat dalam menghadapi sesuatu ujian.
* Bayangkan pertemuan yang indah dengan semua anggota keluarga di syurga nanti apabila masing-masing bertanggung jawab dengan perintah Allah.
* Takutkan neraka dan bimbangkanlah seksanya jika mengabaikan tanggung jawab.
* Bila suasana terlalu sukar, bisikan di hati... itu semua sementara, pertolongan Allah sudah dekat.

Ustaz Pahrol Mohd Juoi

12 comments:

KAKTINY said...

salam su.

bagi pasangan yg tgj asyik masyuk brcinta.. nak ckp kt diaorg.. kawen dulu.. esok esok korang tau ler.. hihihi...

ya benar.. tanggungjawab itulah yg paling utama.. AMANAH itu yg menjadi pegangan... nanti di akhirat, itulah yg akan ditanya.. sejauhmana kita menjalankan tanggungjawab ke atas amanah yg dianugerahkan Allah yakni 'BAHTERA RUMAHTANGGA"... berlayar sempurnakah?.. hanyutkah?.. karamkah??.. sendiri la mau jawab kan kan kan..

HIDUP INI INDAH,
TAPI BUKAN MUDAH..
ANDAI IMAN GOYAH,
NERAKA ALLAH YG DITEMPAH!!...

salam su.. (miss U)..

suara said...

@tiny
Salam rindu tiny...

Moga Allah bantu kita untuk menjadi isteri yang sentiasa menyenangkan hati suami, kan tiny.

Su risau bila memikirkan 'interview' yg bakal di hadapi dengan Allah nanti. Markah macamana la yg akan di berikan...

nohas said...

Peringatan yang baik untuk mereka yg akan & telah berkahwin..

epalejau said...

salam kak su..

epal sudah mula berdoa, meminta dianugerahkan suami yang baik ilmu agamanya, dan mengamalkannya. itu lebih dari memadai, jika dia mengingat kita dalam doanya. bukan dalam mesej-mesejnya :))


dan, lecturer epal pun sebut benda yang sama. lelaki kecoh, lepas kawen jadi pendiam. dan isteri pendiam, lepas kawen jadi pembebel. :)) em, epal kategori macamana agaknya? belum kawen lagi da memang suka membebel..:))

Tie said...

Memang berubahlah Su, kak tie dulu seorang yang pendiam, tapi sekarang ni dah macam tarzan. Selalu nak ingatkan diri sendiri... dan kekadang inginkan diri kak tie yang dulu.. tenang je...

Nooreena said...

Salam akak sayang.. :)

Bila baca tulisan akak ni, tiba-tiba Reen rasa macam tak bersedia lagi. Banyak lagi kena belajar. Sekarang ni bila ada dugaan sedikit pun, kadang-kadang rasa macam dah besar sangat ujiannya.

Akak doakan untuk Reen ya.


PS: Reen ada pinjam ayat dan tampal di Facebook. Hihi ;)

suara said...

@nohas,

Betul tu. Penting jugak untuk yang belum berkahwin bersiap sedia bagi melihat rupa sebenar pasangan yang mungkin mengejutkan... Yang telah berkahwin, lagilah...

===================
@epalejau

Salam dik...
Errr... epal akan jadi pediam lepas kawin kot? Biasanya kita akan dapat pasangan yang kontras, jadi maybe situasi epal akan terbalik nanti. Apapun, good luck dengan kejutan!! Jangan epal pulak pengsan dgr lelaki membebel, sudah! :D

==================
@Kak Tie

Tarzan dengan suami dan anak-anak je kan, kak tie... Consider kak tie ni super women la tu... :D

==================
@Nooreena
Salam dik.
InsyaAllah, kak su doakan. :)

Paling penting, Reen doakan agar Allah bekalkan diri Reen dengan kekuatan untuk menghadapi alam rumahtangga dan ditemukan jodoh saat Reen telah benar-benar bersedia. Moga jodoh itu baik untuk Reen dan Reen baik untuk dia...

Nooreena said...

Ameen.. InshaAllah sentiasa dalam doa Reen. Terima kasih akak. :)

Iliana said...

salam kak su..kak su, saya baru sahaja merasakan akan satu kesusahan..entri ini sungguh mengingatkan saya..

ketawa itu bukan kerana benar-benar gembira..tetapi, sebab belum mengenal erti kesusahan~

saya menyimpan kata-kata ini~

suara said...

@Reen,
Sesama. :)

====================
@Illana
Salam kembali dik.
Semakin bertambah umur, semakin banyak laluan bersimpang, semakin banyak dugaan mendatang, dan semakin banyak kematangan yang dianugerahkan... Kesusahan dan cabaran, adalah inti kematangan. Mungkin ia akan menghakis ketawa, tapi tak semestinya ia akan menghilangkan tenang dijiwa jika kita selalu mengingatiNya.

Hotneuzs said...

Betul...sebenarnya bukan berubah, tp kita belum cukup kenal pasangan kita..lalu kita kata dia berubah... ;)

suara said...

@hotneuzs,
Setiap manusia akan melalui perubahan, cuma harapnya perubahan itu lebih kepada membawa kebaikan, dunia dan akhirat. Statik memanjang tak elok jugak... kan?