May 24, 2013

Keinginan....

Masa berlalu begitu cepat.
Terfikir juga, apakah yang telah dilakukan sepanjang hidup ini. Apa pencapaian yang telah diperolehi. Apa yang telah di kumpul buat keluarga dan diri.

Hanya mahu jadi insan biasa yang hidup dengan segala yg sederhana. Cukup kalau tenang yang memenuhi minda dan jiwa. Dunia hanya sementara, tak ada yang boleh dibawa ke alam sana. Itu yang sentiasa dibenamkan difikiran.

Bukan apa, cuma bimbang keinginan yang keterlaluan akan buat diri hilang kawalan. Nafsu manusia ini pelbagai. Nafsu akan menggerakkan diri untuk melakukan apa saja. Nak jadi orang kaya, nak jadi terkenal, nak jadi muda, nak dihormati dan disanjungi, nak berkuasa, nak... nak... nak... itu dan ini.

Lalu bagaimana masa dihabiskan? Bagaimana harta dan ilmu dipergunakan? Bagaimana persaudaraan dan persahabatan diperlakukan?

Ya Allah... bimbinglah daku ya Allah. Bantulah aku untuk menangani nafsu.... Jauhkan sifat mazmumah dan penuhi daku dengan sifat mammudah... Aku lemah Ya Allah...Dekatkan daku dengan jalanMu...

2 comments:

epalejau said...

Salam, Kak Sue. Rindu dengan Kak Su. Rindu sangat nak baca tulisan Kak Su (Sebab nak jumpa tak pernah kan) ;P

Epal pun selalu fikir yang sama. Usia meningkat tapi Epal tanya diri Epal. Apa pencapaian Epal. Apa yang Epal ada untuk persiapan di sana. Rasa diri kadang terlalu workaholic, terlalu mengejar kehidupan dunia. Kadang lupa ibu dan ayah yang semakin tua di rumah. :'(

Suara Diminda said...

Blog yg dh bersawang....